Nieuwe druivenrassen blijven terrein winnen in Duitsland

In 2024 is het areaal van nieuwe, robuuste druivenrassen in Duitsland verder gegroeid, volgens het Duitse Wijninstituut (DWI) en gegevens van Destatis. Deze zogenoemde PIWI-rassen (schimmelresistente druiven) besloegen ongeveer 3.500 hectare, een stijging van 10% ten opzichte van het voorgaande jaar, wat neerkomt op 3,5% van het totale wijngaardoppervlak.​

De witte druivensoort Souvignier Gris kende de grootste groei met een uitbreiding van 208 hectare en is daarmee de belangrijkste PIWI-variëteit in Duitsland, gevolgd door Cabernet Blanc met 335 hectare. Ook traditionele witte druivenrassen zoals Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris en Sauvignon Blanc lieten een toename in aanplant zien.​

In het segment rode wijn, dat over het algemeen afneemt, groeide het areaal van internationale druivenrassen zoals Merlot en Cabernet Sauvignon tegen de trend in. Daarnaast werden nieuwe, robuuste rode druivenrassen zoals Pinotin en Cabernet Cortis vaker aangeplant. Volgens DWI-directeur Monika Reule toont deze ontwikkeling aan dat Duitse wijnbouwers zich steeds meer aanpassen aan de uitdagingen van klimaatverandering.​

Ondanks deze positieve ontwikkelingen daalde het totale wijngaardoppervlak in Duitsland met 392 hectare tot 103.295 hectare, de eerste afname sinds 2016. Deze daling is voornamelijk toe te schrijven aan verliezen in de regio’s Baden en Württemberg. Opvallend is dat Rheinhessen tegen de trend in juist een groei in wijngaardoppervlak liet zien.

Lees het volledige artikel op de website van Wines of Germany.

Misschien vind je dit ook interessant: