Naar aanleiding van berichtgeving in diverse media over onderzoek naar PFAS in Europese wijnen heeft de KNVW de onderstaande verklaring opgesteld.
De KVNW neemt de uitkomsten van het PAN Europe onderzoek naar trifluaorazijnzuur (TFA-behorende tot de PFAS-groep) in Europese wijnen zeer serieus. Belangrijke vaststelling daarbij is dat wijnen die geoogst zijn na 2010 hogere concentraties TFA bevatten.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelde in een onderzoek eerder al vast dat PFAS wijdverbreid aanwezig is in de leefomgeving, komt PFAS in bijna alle voedselproducten voor, zoals koffie, thee, graanproducten, melkproducten, vlees, eieren, vis, groente en fruit. Wijn is hierin helaas geen uitzondering. Omdat mensen vanuit verschillende bronnen (zoals voedsel, kraanwater, lucht en consumentenproducten) worden blootgesteld aan PFAS is er niet één bron als belangrijkste aan te wijzen. De blootstelling van mensen kan worden verminderd als in de genoemde bronnen minder PFAS aanwezig is. Het is aan de verantwoordelijke ministeries om te kiezen welke maatregelen genomen worden om de blootstelling van mensen aan PFAS te verminderen.
Het RIVM en de Voedsel- en Warenautoriteit bepalen of consumptie van drank en voedsel veilig is. Daarvoor zijn normen ontwikkeld. De KNVW heeft hen benaderd om hun zienswijze over het onderzoek te geven. Zij zullen naar verwachting binnenkort met een reactie komen.
De schadelijke effecten van TFA in dranken en voedsel wordt op dit moment nog volop onderzocht. Daarnaast stelt de PAN Europe onderzoeksgroep voor een uitgebreid monitoringsprogramma voor TFA in alle voedingsmiddelen op te tuigen.
De KVNW draagt bij aan actieve monitoring en verdergaand onderzoek naar de effecten op de leefomgeving van de moderne toepassing van pesticiden waarin PFAS zit. Hiervoor trekken we gezamenlijk op met onze collega’s in de branche en levensmiddelensector.