Wereldwijde wijnsector in beweging: minder productie, meer samenwerking

In april 2025 presenteerde de internationale wijnorganisatie OIV (International Organisation of Vine and Wine) haar jaarlijkse rapport over de staat van de wereldwijde wijnbouw. De sector staat voor grote uitdagingen: klimaatverandering, economische onzekerheid en veranderende smaken van consumenten zorgen voor dalingen in zowel productie als consumptie.

Zo werd er in 2024 wereldwijd 5% minder wijn geproduceerd dan het jaar ervoor – de laagste productie in meer dan zestig jaar. Ook het wijnverbruik daalde, vooral in traditionele wijnlanden, doordat jongere generaties andere keuzes maken. Toch groeit de interesse in wijn in nieuwe markten.

Ondanks de terugval blijft de balans tussen vraag en aanbod voorlopig stabiel, en ook de wereldwijde wijnhandel blijft overeind. De export bleef vrijwel gelijk, en wijn wordt door schaarste en inflatie tegen hoge prijzen verkocht.

De OIV roept op tot meer samenwerking tussen landen om toekomstbestendig te blijven. Duurzaamheid, innovatie en het beter begrijpen van nieuwe doelgroepen staan daarbij centraal.

Lees het officiële persbericht van het OIV en het rapport hier: https://www.oiv.int/index.php/press/state-world-vine-and-wine-sector-2024-adaptation-cooperation.

Misschien vind je dit ook interessant: