Wijn & Oogstjaren
Waarom elk wijnjaar anders is
Heb je je ooit afgevraagd waarom wijnen uit verschillende jaren anders smaken? Dat komt omdat elk wijnjaar uniek is. Hieronder leggen we je uit hoe dat zit.
Het weer speelt een grote rol
Net als bij elk ander fruit, is de druivenoogst elk jaar anders, afhankelijk van het weer. Een zonnig jaar kan zorgen voor zoetere druiven, terwijl een koeler jaar meestal zorgt voor minder suiker in de druif en meer zuren.
Techniek helpt, maar het weer bepaalt
Wijnmakers gebruiken allerlei technieken om lekkere wijn te maken. Maar ze zijn nog steeds afhankelijk van het weer. Een goed wijnjaar met perfect weer kan zorgen voor fantastische wijnen.
Elk gebied is anders
Het weer is niet overal hetzelfde. Was het een goed jaar voor de wijnstreek Bordeaux? Dan wil het nog niet zeggen dat het een goed jaar was voor de Bourgogne-streek. Plaatselijke hagelbuien kunnen bijvoorbeeld van grote invloed zijn. Zelfs in één wijngebied kunnen er verschillen optreden. Een wijngaard op een zonnige heuvel kan een heel andere oogst voortbrengen dan een wijngaard in de vallei.
Wil je weten hoe goed een bepaald oogstjaar was in jouw favoriete wijngebied? Check dan deze handige Oogstjarentabel.