Certificeringen

Biologisch, biodynamisch, sustainable en meer certificaten

Op dit moment zijn er verschillende certificeringen en labels die worden gebruikt om duurzame wijnbouwpraktijken te onderscheiden. Hoewel de specifieke criteria en vereisten kunnen verschillen, streven deze certificeringen over het algemeen naar het bevorderen van duurzaamheid en milieuvriendelijke praktijken in de wijnbouwsector.  Klik hier voor een overzicht van de verschillende certificeringen.

Biologische certificering

Biologische wijnbouw omvat het gebruik van natuurlijke methoden en vermijdt het gebruik van synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest ten gunste van de bodemgezondheid. Ook zijn er regels voor het gebruik van maximale hoeveelheden sulfiet. Het bevorderen van biodiversiteit is een belangrijk onderdeel van biologische wijnbouw. SKAL biocontrole is in Nederland de onafhankelijke toezichthouder voor gecertificeerde biologische producten. Biologische producten zijn te herkennen aan het groene blaadje. Wil je meer weten over dit keurmerk. Klik dan hier.

Voor een diepgaand artikel over biologische wijnen klik dan hier. 

Biodynamische certificering

Biodynamische wijnbouw gaat een stap verder dan biologische wijnbouw en benadrukt de holistische benadering van landbouw. Het omvat het gebruik van biologische methoden in combinatie met specifieke plantenpreparaten en het volgen van een kalender die is gebaseerd op astronomische verschijnselen: de maankalender. Biodynamische certificeringen worden afgegeven door organisaties zoals Demeter. Wil je meer weten over het biologisch-dynamische keurmerk, klik dan hier.

Fairtrade-certificering: Hoewel fairtrade-certificering niet specifiek gericht is op duurzaamheid in wijnbouw, richt het zich op het bevorderen van eerlijke handelspraktijken en het verbeteren van de sociaaleconomische omstandigheden van producenten en werknemers in ontwikkelingslanden. Fairtrade-certificeringen vereisen onder andere eerlijke betaling aan boeren, verbod op kinderarbeid en investeringen in gemeenschapsontwikkeling. Wil je meer weten over Fairtrade, klik dan hier.

Duurzaamheids-certificeringen per land: verschillende regionale en nationale organisaties hebben hun eigen duurzaamheidscertificeringen voor de wijnindustrie ontwikkeld. Deze certificeringen leggen de nadruk op milieuvriendelijke praktijken, zoals waterbeheer, energie-efficiëntie, biodiversiteit en sociaal verantwoordelijk ondernemen.

Sustainable Winegrowing Program in Californië

In Nieuw-Zeeland is sinds 2015 al 95% van alle wijnen gecertificeerd duurzaam

Ook in Chili zijn er initiatieven voor duurzamere wijnbouw.

Zuid-Afrika kent een uitgebreid programma: Integrated Production of Wine

Oostenrijk heeft een duidelijk uitleg van de elementen uit hun duurzame wijnbouwprogramma

HVE is een Frans keurmerk dat zich richt op het verminderen van de milieu-impact van landbouwactiviteiten

Terra Vitis is het tweede Franse keurmerk dat gericht is op duurzame wijnbouw

Het is belangrijk om te weten dat de specifieke criteria en normen kunnen variëren tussen landen en certificeringsinstanties. Dat maakt het ook lastig om in een paar zinnen uit te leggen wat duurzame wijnproductie betekent. Als je meer wilt weten over de verschillende certificeringen, kun je het beste de individuele websites van elk keurmerk raadplegen voor meer gedetailleerde informatie over vereisten en controles.