Witte wijn maken

Hoe wordt witte wijn gemaakt?

Witte wijn wordt op een andere manier gemaakt dan rode wijn. Dat komt omdat bij rode wijn de schillen in het uitgeperste sap blijven en bij witte wijn meestal niet. Hieronder lees je de 7 stappen van druif naar fles.

Druivenoogst

Eerst worden de druiven geplukt. Voor witte wijn zijn dat meestal witte druiven.

Persen

In de wijnmakerij worden de druiven voorzichtig geperst. Het sap wordt gescheiden van de vaste bestanddelen. De schillen en pitten die kleur en smaak af kunnen geven, worden niet gebruikt. (Uitzonderingen zijn ‘witte wijn met schilweking’ en ‘oranje wijn’. Daarvoor blijven de schillen langer in contact met het sap.)

Alcoholische vergisting

Het sap gaat in grote tanks of vaten, en er wordt gist toegevoegd. De gist zet de suikers in het sap om in alcohol. Dit proces noemen we fermentatie of vergisting. Tijdens dit proces ontstaan ook de smaken en geuren die witte wijn zo lekker maken.

Droge of zoete wijn?

Of een wijn droog of zoet wordt, hangt af van hoeveel druivensuiker er tijdens de vergisting in alcohol wordt omgezet. Als bijna alle suiker wordt opgegeten door de gisten, krijg je een droge wijn. Blijft er wat suiker over, dan is de wijn zoeter.

Rijping en blending

Na de vergisting rust de wijn nog een tijdje. Soms worden ook verschillende wijnen met elkaar gemixt tot de perfecte blend. Rijping gebeurt in RVS-vaten en/of houten vaten en kan van een paar maanden tot jaren duren. Zo krijgt de wijn zijn uiteindelijke smaak.

Klaring en filtratie

Voordat de wijn in flessen gaat, wordt hij nog eens geklaard of gefilterd om alle kleine deeltjes te verwijderen. Zo wordt de wijn mooi helder.

Bottelen

Als laatste gaat de wijn in flessen en hij is klaar voor vervoer naar de wijnliefhebber.e wijn