Wat is veganistische wijn?
Veganistische wijn is wijn gemaakt zonder gebruik van dierlijke producten tijdens het productieproces.
Hoe zit dit precies?
Bij het maken van wijn worden druiven vergist, wat betekent dat de suikers in de druiven worden omgezet in alcohol. Na deze vergisting bevat de wijn vaak nog kleine deeltjes zoals eiwitten, gistcellen en andere stoffen die de wijn troebel kunnen maken. Veel wijnmakers willen een heldere, schone wijn en ‘klaren‘ daarom de wijn.
Bij het klaren worden stoffen aan de wijn toegevoegd die de ongewenste deeltjes ‘vangen’, zodat ze gemakkelijk verwijderd kunnen worden. Traditioneel worden hier vaak dierlijke producten voor gebruikt, zoals gelatine (van dierenbotten), caseïne (een melkeiwit), vislijm (gemaakt van visblazen) of eiwit (van eieren). Deze producten worden later weer uit de wijn gehaald, maar door hun gebruik is de wijn niet veganistisch.
Voor veganistische wijnen worden alternatieven voor deze dierlijke producten ingezet, bijvoorbeeld bentonietklei, plantaardige eiwitten of koolstoffilters. Met deze plantaardige producten wordt de wijn op dezelfde manier geklaard.
Dus veganistische wijn is wijn waarbij tijdens het hele productieproces, inclusief het klaren, geen dierlijke producten worden gebruikt. Dit maakt de wijn geschikt voor veganisten.
Vaak is veganistische wijn herkenbaar aan een ‘V’- logo op het etiket.